Altijd al willen weten wat er in de winter met het grasveld in Nederlands’ beste voetbalstadions gebeurt? Onlangs heeft een grasexpert van Johan Cruijff ArenA de geheimen van hun voetbalveld gedeeld op de officiële kanalen van het voetbalstadion. Lees verder en ontdek hoe het koudere weer niet alleen impact heeft op de sfeer in het stadion, maar ook op de kwaliteit van het voetbalveld. De impact op het speelveld in de ArenA is namelijk groter dan een licht temperatuurverschil.
Allereerst het grootste ‘probleemstuk’ op het veld: het afnemende daglicht. De nachten zijn langer en de dagen zijn korter. Hierdoor komt er elke dag minder zonlicht in het stadion. Het afnemende zonlicht limiteert de groei van het gras. De graszoden hebben namelijk voldoende natuurlijk licht nodig om mooi, groen en sterk te groeien.
In alle voetbalstadions wordt kunstverlichting gebruikt om het gras te helpen met groeien. Ook in de ArenA wordt vanaf het begin van de herfst kunstverlichting ingezet om het bloeien van het gras te bevorderen. Naarmate de donkere uren toenemen, blijven de kunstmatige lampen langer branden. Hierdoor krijgt het gras langer licht en meer kans om op te knappen na de wedstrijd. De kwaliteit van de graszoden zijn bepalend voor het tempo waarop deze zich herstellen na intensief gebruik. Kwalitatieve graszoden kopen kan bij een erkend kweker.
Het dak van de ArenA blijft eigenlijk ‘altijd’ open, zelfs tijdens regenbuien. Alleen onder hevige weersomstandigheden wordt het dak van het stadion gesloten. Dit wordt alleen gedaan wanneer de voorspelde weersomstandigheden de kans hebben om het voetbalveld te beschadigen. Het dak wordt dan vaak vlak voor een wedstrijd gesloten.
Zo kunnen alle wedstrijden gewoon doorgaan. Hierom houdt het onderhoudsteam van het stadion de weersvoorspellingen goed in de gaten. De staat van de graszoden is namelijk bepalend voor de speelbaarheid van het gras. Bij slecht gras gaat de wedstrijd niet door.
In de winter is er niet alleen meer neerslag, maar ook minder verdamping van vocht. Dit zorgt voor een grotere kans op schimmelvorming en ziektes, wat beiden een groot risico vormen voor de kwaliteit van de grasmat. Het is daarom enorm belangrijk dat de grasmat te allen tijde droog blijft, zelfs tijdens vochtige weersomstandigheden. Elke avond gaan dan ook de ventilatoren aan om het vocht te verminderen en schimmels buiten de deur te houden.
Het is voor de ArenA zodoende belangrijk dat het onderhoud van de grasmat zorgvuldig wordt afgestemd op de weersomstandigheden. Plannen en anticiperen op voorspelde weersomstandigheden is dan ook het belangrijkst. Zo worden de kunstlampen na een wedstrijd direct ingeschakeld worden en gaat het onderhoud vaak tot in de late avond door.
Het grasteam van de ArenA monitort het klimaat regelmatig en bij elke verandering wordt het bemestingsplan van het grasveld aangepast. In de herfst wordt vaak in kleine hoeveelheden gemest, zodat het gras constant gevoed blijft, zonder te pieken. Zo blijft het gras stabiel en gezond.
De herfst en winter zijn uitdagende periodes voor het onderhoud van de grasmat in de Johan Cruijff ArenA. De afname van zonlicht, toename van regen en vochtigheid, en het drukke speelschema zorgen ervoor dat het grasteam voortdurend moeten anticiperen en bijsturen.